Steve Jackson Games - Site Navigation
Home General Info Follow Us Search Illuminator Store Forums What's New Other Games Ogre GURPS Munchkin Our Games: Home

Go Back   Steve Jackson Games Forums > Roleplaying > GURPS

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-14-2012, 05:54 AM   #1
Zale
 
Join Date: Aug 2011
Default Variable, Complexity-Limited IQ

So.. The idea is to have IQ that variates based on the complexity of the computer that an AI/Upload is currently running on.

So, for example, normally an AI could run on a complexity 5 computer with 10 IQ. However, if allowed, it could leap onto a large complexity 7 mainframe and raise it's IQ to 14. If it needed to hide, it could compact itself into a small complexity 3 computer, reducing it's IQ to 6.


I'm just not entirely certain how to stat this up, however. IQ bought with limitations?
Zale is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2012, 06:07 AM   #2
RyanW
 
RyanW's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Southeast NC
Default Re: Variable, Complexity-Limited IQ

Quote:
Originally Posted by Zale View Post
I'm just not entirely certain how to stat this up, however. IQ bought with limitations?
I would buy the best possible IQ (either based on what the AI program is capable of, or the highest complexity computer is will ever realistically have access to) at full price, and Perk (Can reduce IQ to run on lower complexity computers).
__________________
RyanW
For sale: Turing test cheat sheets
Check out my GURPS (et al) wiki, Sweetcandle. Latest addition: Avatar style bending in Fate Core
RyanW is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2012, 07:53 AM   #3
David Johnston2
 
Join Date: Dec 2007
Default Re: Variable, Complexity-Limited IQ

Quote:
Originally Posted by Zale View Post
I'm just not entirely certain how to stat this up, however. IQ bought with limitations?
Just say it works like that. The AI has a maximum IQ, that you bought, but circumstances can lower it, just like a human's effective IQ can be lowered by getting drunk, losing sleep, or getting hit by Sex Appeal. That the AI can't put a full power copy of itself on a limited system isn't a limitation of the AI. It's a limitation of the system.
David Johnston2 is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2012, 12:05 PM   #4
Sunrunners_Fire
 
Join Date: Mar 2010
Location: Bullhead City, AZ
Default Re: Variable, Complexity-Limited IQ

Quote:
Originally Posted by Zale View Post
So.. The idea is to have IQ that variates based on the complexity of the computer that an AI/Upload is currently running on.

So, for example, normally an AI could run on a complexity 5 computer with 10 IQ. However, if allowed, it could leap onto a large complexity 7 mainframe and raise it's IQ to 14. If it needed to hide, it could compact itself into a small complexity 3 computer, reducing it's IQ to 6.


I'm just not entirely certain how to stat this up, however. IQ bought with limitations?
IQ ... (Limited by Complexity, -...%), with the attribute value being the AI's maximum possible value on the highest complexity computer in the setting and with the limitation value based on how often it will be running on a computer of that complexity.

Example: IQ 20 (Limited by Complexity, -23%). Maximum IQ on a Complexity 20 computer is 20. Complexity 20 is the highest computer complexity in the setting. It runs on a Complexity 10 computer 99.5% of the time, and so its' IQ is reduced from 20 down to 10 99.5% of the time.
Sunrunners_Fire is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2012, 12:21 PM   #5
Anthony
 
Join Date: Feb 2005
Location: Berkeley, CA
Default Re: Variable, Complexity-Limited IQ

I would consider taking alternate form, between big, clunky, but smart, and small but not so smart.
Anthony is online now   Reply With Quote
Old 05-14-2012, 12:29 PM   #6
ericthered
Hero of Democracy
 
ericthered's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: far from the ocean
Default Re: Variable, Complexity-Limited IQ

Remember that the benefit of being able to have a High IQ is balanced by the requirement for the big machine.

Is that dependancy? Increased Life support? maintainance? all three? depends how you do it, and they will cost differently depending on how hard it is to get the good computers (yes 2 million dollars but on the market is hard IMO).
ericthered is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2012, 05:21 PM   #7
Zale
 
Join Date: Aug 2011
Default Re: Variable, Complexity-Limited IQ

Just buying the whole amount and then using the perk seems the easiest..

After all, it's hardly a disadvantage..
Zale is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2012, 11:14 AM   #8
Zale
 
Join Date: Aug 2011
Default Re: Variable, Complexity-Limited IQ

So, 'nother question.

How would one handle cinematic combat between two AIs?
Zale is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
artificial intelligence, computer, variable

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Fnords are Off
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 03:26 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.